18/11/20216 Minutes

Onder het mom van ‘vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent’ beantwoorden creatieven enkele prangende vragen. – Door Marianne Clason

Wat doe je als je inspiratie zoekt?
Als ik aan het werk ga vind ik het belangrijk om een goede sfeer te creëren.
Ik luister naar jazzmuziek. Dat geeft me rust en ik me kan op mijn opdracht concentreren. Ik teken graag en dan vooral losse vormen en lijnen. Jazz stimuleert dat.
Mijn favoriete jazz-zangeressen zijn Diana Krall en de Hongaarse Veronika Harcsa.

Wat is de leukste fase van een creatief proces?
De eerste lijnen op papier! Wanneer het idee al in mijn hoofd zit en ik begin met het ‘vertalen’ naar beeld.

Wie of wat heeft jou doen besluiten om dit vak te kiezen?
Ik begon op mijn zesde met tekenen en ben daar eigenlijk nooit meer mee gestopt. Mijn moeder heeft mij gestimuleerd, zij merkte dat ik graag teken en vond het dus de moeite waard om mij verder te laten leren. Ik dacht dat het altijd een hobby zou blijven, maar zij wist al vroeg dat dit bij mij past. Mijn moeder zei altijd: “Doe je werk met passie, werk hard en geef nooit op.” En uiteraard luister ik altijd naar mijn moeder.

Wat vind je het mooiste logo ooit?
NIKE. Simpel, strak, herkenbaar.

Welk mens vind je inspirerend?
Moet ik kiezen?
Katinka Hosszú, Olympisch kampioen zwemster. Haar succesvolle sportcarrière motiveert mij om steeds beter te worden.
Diana Krall, hoe zij jazz zingt en jazzmuziek speelt haalt het beste in mij naar boven.
Reka Vago, Hongaarse schoenenontwerpster. Kwaliteit en absolute creativiteit.

Beste tip die je ooit kreeg op jouw vakgebied?
Leer de regels als een professional om deze daarna te kunnen overtreden als een kunstenaar! – ik las dat ooit in een interview met een parfumeur.

Hoe maak jij je hoofd leeg?
Ik ga hardlopen! Na een drukke dag is het heerlijk om te bewegen. Ik zie het als een soort therapie en het geeft een enorme boost aan mijn zelfvertrouwen. Het maakt me sterker en blijer!

Hoe ben je daarop gekomen?
Vanaf jonge leeftijd sportte ik al. Omdat ik uit een sportieve familie kom, voelt het voor mij heel natuurlijk om te bewegen. Samen met mijn familie deed ik aan triatlon. Dan leer je dat volharding belangrijk is en dat het ook buiten de sportwereld werkt.

Wie is jouw favoriete kunstenaar?
Ik heb meerdere favorieten:
Toulouse Lautrec inspireert mij. Hij tekende speelse lijnen en bijzondere karakters.

De Japanse kunst vind ik ook interessant. Verfijnde lijnen met prachtige kleuren.

Shigeo Fukuda en zijn minimalistische stijl.

Anton Pieck en de prachtige, kleurrijke illustraties.

Daarnaast een paar Hongaren: zoals de illustrator Rozi Bekes, art deco posters van Robert Berenyi en Istvan Banyai die de omslag van de New Yorker ontwerpt.

Hoe ziet een ideale zondagmiddag eruit?
Urenlang in mijn schetsboekje tekenen, ergens in de natuur. Dan wel het liefst met goed weer als de zon schijnt. Dan kan ik mij écht ontspannen en dan kan ik de volgende werkdagen vol energie ertegenaan.

Waarin zijn jouw Hongaarse roots terug te vinden?
Ik heb een typisch Hongaars temperament. Ik doe alles vol emotie. Eigenlijk zie je dat ook terug in mijn werk. Het geeft energie. En de creativiteit: Hongaren zijn fantasierijk, vindingrijk, creative minded.

Typisch Hongaars is ook dat de keukentafel de belangrijkste plek van het huis is, waar de hele familie samenkomt. Daar kan ik me helemaal in vinden. Ik ben gek op koken. Lekker koken met een heleboel kruiden en smaak. Genieten van het eten, een goed glas wijn en tevens goed gesprek zijn onmisbaar in mijn leven.

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
Strak modern design in combinatie met mijn ambachtelijke tekeningen. Dit contrast geeft een unieke stijl voor bijvoorbeeld een aantrekkelijk logo, huisstijl of een boekontwerp.

Wanneer ik illustreer gebruik ik het liefst waterverf en zwarte pen. Op een dik aquarelpapier kan ik spelen met de overgang van kleuren. Met aquareltechnieken kan een magische wereld tot leven komen op papier!

Waarom het Creative Café?
Ik woon sinds 2013 in Nederland en startte op hetzelfde moment met Zsofi Graphic Design. Het was heel spannend om alles op te bouwen, de taal te leren en op zoek te gaan naar klanten. Ik vergaarde steeds meer ervaring en kennis, maar ik miste iets… Ik had in Hongarije een kunstgroepje met vrienden, mijn leraren en studentenvrienden van de kunstschool. Ik vind het erg inspirerend om met andere creatieven te werken, ervaringen te delen en elkaar te helpen. Daarom sloot ik mij aan bij Creative Café. Bij Dieuwertje en Maaike voel ik me thuis, wij spreken dezelfde creatieve taal.