05/07/20244 Minutes

Onder het mom van ‘vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent’ beantwoorden creatieven enkele prangende vragen. – Vragen en redactie door Marianne Clason

Wie is jouw doelgroep of jouw publiek?
Vrouwen, moeders die voor zichzelf of hun gezin op zoek zijn naar een ander soort portret: unieke museumwaardige portretten.

Hoe ziet jouw creatieve proces eruit?
Het begint met het contact, het leren kennen van de klant, van het model. De fotoshoot is één op één in mijn kleine studio. Zodra de foto’s gemaakt zijn is het tijd om verder te gaan achter de pc. Ik vind het echt heerlijk in mijn eigen creatieve bubbel de beelden uit te werken en mijn sausje te geven.

Ideeën voor eigen werk komen op de raarste momenten mijn hoofd binnen, notities vol met hersenspinsels. Soms kan ik gelijk de studio induiken, soms moeten ze nog verder groeien.

Bij welke opdracht gaat jouw hart sneller kloppen?
Een opdracht die echt dicht bij mijn interesses ligt. Of dit nou een portret is met een fantastische jurk en accessoires of een rustig portret waarbij juist de ogen echt het verhaal vertellen.

Wanneer ben je tevreden?
Als perfectionist is echt tevreden zijn natuurlijk moeilijk, maar als de vlinders in mijn buik en de glinsteringen in mijn ogen komen, dan kom ik al een heel eind.

Samen iets creëren of liever alleen? En waarom?
Beide, ik ben een echte sociale introvert.

Als iemand volledig overrompeld wordt door de schoonheid van kunst en zelfs bijna flauwvalt of enorm in verwarring is, noemen we dat het Stendhalsyndroom. Bij welk kunstwerk of uiting zou jou dat kunnen overkomen?
Als ik in een museum sta en een schilderij zie waar het gebruik van schaduw en licht zo geweldig overgebracht is, tot in de kleinste details, de emotie in de ogen, dan word ik in dat schilderij gezogen.

Of dit nou een zelfportret van Rembrandt van Rijn is of stadsgezicht van Johannes Vermeer.

Hoe ziet een ideale werkdag er voor jou uit?
Beginnen met fotograferen en dan mezelf heerlijk verliezen in het bewerken van de foto’s. En de kunstwerkjes tot leven laten komen.

Als alles mogelijk is, met wie zou jij dan eens willen praten over je vak?
Annie Leibovitz, Gemmy Woud-binnendijk, Iris van ‘t Riet. Maar als echt ECHT alles mogelijk is ook Erwin Olaf en Rembrandt.

Hoe ziet jouw werkplek eruit? 
Aan huis heb ik op zolder mijn studiootje waar ik alles bij de hand heb. En ga ik de beelden bewerken? Dan zit ik beneden heerlijk aan de eettafel, uitkijkend op onze groene tuin.

Heb je creatieve idolen?
Gemmy Woud-binnendijk, Iris van ‘t Riet

Waar ben je het meest trots op wat je hebt gemaakt of bereikt?
Nominaties bij fotowedstrijden en de prachtige prints en wall art die ik al heb mogen afleveren bij klanten.

Is creatief zijn te leren? En kun je je antwoord toelichten?
Ik denk dat iedereen wel een vorm van creativiteit in zich heeft, je moet alleen jezelf de tijd en rust gunnen om te onderzoeken welke vorm dat voor jou is.

Wat doe jij over tien jaar?
Soms terugkijkend naar de prachtige werken voor klanten, de exposities. En weer nieuwe dromen najagen.

 Welke creatieveling (en) volg jij op social media?
Ik volg zoveel verschillende creatievelingen, iedereen weer in zijn eigen kracht.