17/01/20226 Minutes

Onder het mom van ‘vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent’ beantwoorden creatieven enkele prangende vragen. – Vragen en redactie door Marianne Clason

Wat is de leukste fase van een creatief proces?
Eigenlijk de hele ‘reis’! Daarmee bedoel ik het proces van start tot realisatie. Het intakegesprek met de klant, waar de motivatie duidelijk wordt en ik in de huid van de klant probeer te kruipen. En dan het onderzoek wat er in de markt van de klant speelt, wat doen concurrenten en hoe ziet hun communicatie eruit. Ik probeer achter de kern van het verhaal van de klant te komen en wat het product of dienst nou zo bijzonder maakt. Die kern is voor mij dan de basis voor het creatieve proces. Dat moet kloppen en aanspreken. Ik neem de klant dan mee in haar/zijn ‘reis’.

Wie of wat heeft jou doen besluiten om dit vak te kiezen?
Het is zo gegroeid en op mijn pad gekomen. Ik ben naar de grafische school gegaan, omdat ik mijn creativiteit wilde onderzoeken, maar kwam achter een drukpers terecht in een leer-werk-omgeving. Dat vond ik prima; geld verdienen én leren tegelijkertijd.

Na verschillende werkgevers en functies ben ik in 2000 zelfstandig ondernemer geworden. Daar zijn diepgaande gesprekken met relaties aan vooraf gegaan. Ik krijg een goed gevoel wanneer ik dingen voor anderen kan regelen. Maar het waren de woorden van mijn schoonmoeder waardoor ik de knoop heb doorgehakt. Zij zei: “Doe wat je wilt doen, voordat het te laat is.”

Wat is schoonheid volgens jou?
Schoonheid heeft volgens mij verschillende vormen. Bijvoorbeeld; jezelf zijn… of gelukkig zijn. Of hoe je met dingen omgaat. Schoonheid zit vaak in details of juist in het ontbreken van details, perfectie of imperfectie.

Wat vind je een geniaal merk en waarom?
Op dit moment Tesla. Een keisterk merk, zo eenvoudig, het werkt gewoon. Daar kunnen alle automerken wat van leren. Tesla-baas Elon Musk werd voor gek verklaard toen hij met het idee kwam, maar hij heeft de kans gepakt en doorgezet.

Een creatief team bestaat voor mij uit…
Meerdere stijlen en disciplines die elkaar aanvullen. Een beetje overlap is prima.

In welke mindset moet je zijn om iets te kunnen creëren?
Vrij, verstand op nul, geen beperkingen, alles mag. En geen afleiding, liefst volledige stilte.
Maar soms ook mindmappen.

Hoe zet je jezelf aan?
Ik sta eigenlijk altijd bewust ‘aan’ en visualiseer dingen. Zelfs nu ik dit opschrijf.

Met wie zou je wel een dagje willen ruilen?
Op dit moment met niemand! Ik zit zakelijk en privé prima in mijn vel. Ik ben in mijn element. Mijn gezin en ik zijn gezond en gelukkig.

Is er een uitvinding waarvan je wilde dat je het zelf bedacht had?
Ik zie het voor me hoe uitvindingen worden bedacht. Tijdens een vakantie praat je bijvoorbeeld over iets dat je is overkomen en dat je vindt dat daar een oplossing voor moet komen. Jij bedenkt dan die oplossing. Goed… hoe ging het gesprek met de uitvinder van het roerstaafje voor koffie?

Welk verhaal wil je nooit meer vergeten?
Er is een verhaal dat mij ooit is verteld over een schorpioen en een kikker (zie https://cordium.nl/7053-2/);
De moraal van het verhaal is dat je bent wie je bent, en je doet wat je doet.

Heb je creatieve voorbeelden, idolen?
Ik haal overal inspiratie vandaan, ook uit muziek en kunst. Het werk van bijvoorbeeld Rembrandt vind ik prachtig om te zien!

Wat wilde je vroeger worden?
Striptekenaar. Op de lagere school tekende ik altijd stripfiguren of cartoons van leraren op het schoolbord.

Beste tip die je ooit kreeg op jouw vakgebied?
“Kill your darlings.”
Soms blijf je vastzitten in iets wat je hebt bedacht. Pas wanneer je er afstand van doet ga je het zien!

Creatief zijn is voor jou……
Alles gebruiken wat er in mij (en anderen) zit om het beste te creëren.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Administratie… jakkes… wat heb ik daar een hekel aan!
Maar soms moet je als ondernemer ook dingen doen die je niet leuk vindt.

Wat is het allerleukste om te doen?
Vakantie en zoveel mogelijk genieten van wat het leven te bieden heeft.

Wat is jouw motto?
Wees jezelf.

Met wie in Almere zou je weleens willen praten over het vak?
Met iedereen! Lekker brainstormen onder het genot van een hapje en een drankje.

Welk project staat op je bucketlist?
De Spaanse taal. Dat wil ik ter plekke leren. Zes maanden naar Spanje en bij de locals in realtime de taal leren.