Onder het mom van ‘vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent’ beantwoorden creatieven enkele prangende vragen. – Vragen en redactie door Marianne Clason

Nico is Visual designer gespecialiseerd in UI/UX, design systems en digital branding. Hij gelooft sterk in de waarde van design als de brug tussen de organisatie en de consument in het verbinden door middel van betekenisvolle ervaringen. Ook houdt hij van de analytische kant van design en heeft hij een grote passie voor design systems.
Website: over Nico ten Hoor
Is er een moment dat je wist: dit wil ik als mijn beroep uitoefenen? En zo ja, wanneer was dat?
Als kind dacht ik dat ik later uitvinder wilde worden. Net als vele anderen haalde ik radio’s uit elkaar en in de vroege ochtend liep ik door de wijk om geparkeerde auto’s tot in detail na te tekenen. Toen op de middelbare school een decaan me over industrieel ontwerpen vertelde, leek me dat wel wat. Naast exacte vakken nam ik ook tekenen op in mijn eindexamenpakket. De tekenleraar bleek van beroep grafisch ontwerper te zijn en dat was voor het eerst dat ik van het bestaan van dat vak hoorde. Daar is toen wel het kwartje gevallen en na het bezoeken van open dagen had ik mijn studierichting gevonden.
Wie is jouw doelgroep of jouw publiek?
Dat is eigenlijk altijd tweeledig. Wanneer ik een opdracht krijg, heeft de organisatie daar een doel mee voor ogen. Idealiter is dat geboren vanuit de drive iets voor hun doelgroep op te lossen en geboren vanuit een diep inzicht in de wensen, behoeften en drijfveren van hun doelgroep. Mijn opdracht slaagt wanneer de eindgebruikers bediend worden met een oplossing die hun uitdagingen beantwoordt en waar ze helemaal gelukkig van worden. Dit lukt alleen wanneer deze oplossing ook aansluit op iets waar de organisatie oprecht voor staat en waar ze van nature in gedreven zijn en in staat zijn dit ook goed te kunnen en willen doen. Als ze daarin slagen bereiken ze meer dan alleen dat ene project; het is een manier om beloften vanuit hun merk waar te maken en geliefd te worden bij hun doelgroep. Die doelgroep is meer dan een bepaald percentage of een bepaalde demografie: het zijn de mensen waarmee ze bepaalde waarden en overtuigingen delen.
Hoe ziet jouw creatieve proces eruit?
Het begint altijd bij onderzoek; wat is nu precies het probleem. Dan ideevorming en schetsen. Je eerste schetsen zijn lang niet altijd je beste. En vaak door gesprekken met anderen kom je er steeds beter achter waar het nu eigenlijk om gaat. Ook de eerste uitwerkingen die al een oplossing lijken te bieden kunnen vaak nog verbeterd worden. Je moet eigenlijk altijd open blijven staan voor een andere kijk en wat nu echt door je gebruikers belangrijk wordt gevonden.
Bij welke opdracht gaat jouw hart sneller kloppen?
Ik houd van complexe uitdagingen, waar zowel een functionele als een aspiratieve kant aan zit. Bij het ontwikkelen van een design system — bijvoorbeeld — speelt dat je op het snijvlak zit van functionele vraagstukken uit de gebruikerscontext met waarden waar de organisatie en haar producten voor staan.
Wanneer ben je tevreden?
Grafisch ontwerpen of experience design is per definitie toegepast, daarom kun je eigenlijk pas tevreden zijn als je opdrachtgever dat ook is. In theorie kan je zelf vinden dat aan alle eisen op creatieve wijze voldaan is en misschien is het objectief gesproken een goed werk dat door de gebruikers op handen gedragen wordt, maar als je opdrachtgever dat niet zo ervaart ben je toch niet geslaagd.
Samen iets creëren of liever alleen? En waarom?
Beide heeft zijn interessante kanten. Alleen ben je aan jezelf overgeleverd, maar geeft het ook voldoening als je boven jezelf uitstijgt. Het is tegelijkertijd frustrerend als het niet lukt. Het mooie aan samenwerken is dat je van anderen nieuwe inzichten aangereikt krijgt.
Als iemand volledig overrompeld wordt door de schoonheid van kunst en zelfs bijna flauwvalt of enorm in verwarring is, noemen we dat het Stendhalsyndroom. Bij welk kunstwerk of uiting zou jou dat kunnen overkomen?
‘Kahlil Joseph: New Suns’ in het Bonnefantenmuseum, Maastricht (december 2017 – maart 2018). Kahlil Joseph is een Amerikaanse filmmaker, regisseur van videoclips en videokunstenaar. De muziekvideo’s die hij voor de artiesten maakt zijn eerder short films geïnspireerd op de muziek, waarbij hij diep graaft in wat hen drijft en de muziek binnenstebuiten keert. Op de expositie hadden ze een installatie van zijn short film ‘Good kid, m.A.A.d city’ simultaan afgespeeld over twee schermen, waarbij de schermen soms hetzelfde beeld weergaven soms verschillend en soms was er één op zwart. Dat gaf weer een heel andere beleving aan de toch al indrukwekkende filmische vertaling van het werk van hip hop artiest Kendrick Lamar.
Hoe ziet een ideale werkdag er voor jou uit?
Een ideale werkdag voor mij is een werkdag waarbij er tot inzichten gekomen wordt. Dat is vaak een dag waarbij ook met anderen samengewerkt wordt. Leuke bonus is als we ook samenkomen buiten het werk, tijdens een gezamenlijke lunch of een borrel.
Als alles mogelijk is, met wie zou jij dan eens willen praten over je vak?
David Lynch. De goede man is onlangs overleden; zijn films en tv-series blinken uit in verbeelden van het onzegbare. Ik zou dan vooral willen praten over zijn fascinatie voor de menselijke geest. Hoe we denken ons zelf te kennen of menen te weten waarom we doen wat we doen, terwijl dat misschien niet altijd zonneklaar is.
Hoe ziet jouw werkplek eruit?
Als ik met anderen samenwerk is een open ruimte ideaal; wanneer ik zelfstandig ergens op moet kauwen dan trek ik me liever terug met koffie en muziek.
Heb je creatieve idolen?
Irma Boom (boekontwerper), Willy Fleckhaus (artdirector van tijdschrift ‘Twen’), Marty Neumeier (merkstrateeg), Brian Collins (ontwerper en mede-oprichter Collins), Ingmar Bergman (cineast) en Chris Ware (illustrator en auteur van de graphic novel ‘Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth’).
Waar ben je het meest trots op wat je hebt gemaakt of bereikt?
In samenwerking met anderen:
Design System Stamp van PostNL
Forward planning voor ING Private Banking
Eigen werk:
Diverse Collages
Is creatief zijn te leren? En kun je je antwoord toelichten?
Einstein zou zoiets gezegd hebben als: ‘Creativiteit is hetzelfde zien als ieder ander, maar er iets anders bij denken.’ Het is volgens mij vooral een mindset. Iets wat we van nature hebben, maar sommigen zichzelf afleren en dus met de juiste aanpak ook weer aangeleerd kan worden.
Wat doe jij over tien jaar?
Ik kan me voorstellen dat over tien jaar het accent wat verschoven is van zelf actief ontwerpen naar kennis overdragen naar een nieuwe generatie ontwerpers. Ik mag graag andere ontwerpers begeleiden en ze helpen zelf het beste uit zichzelf naar voren te halen.
Welke creatieveling (en) volg jij op social media?
- Edel Rodriguez (illustrator) @edelrodriguezstudio
- Katrien De Blauwer (collage artiest) @ katriendeblauwer
- MOUTHWASH Studio (design agency) @mouthwash.studio
- HORT (design agency rond Eike König) @hortberlin
- Matt Willey (art director / graphic designer) @mrwilley
- Violaine & Jérémy (Design Studio & Typographic foundry) @violaineetjeremy