28/02/20227 Minutes

Onder het mom van ‘vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent’ beantwoorden creatieven enkele prangende vragen. – Vragen en redactie door Marianne Clason

Wat is de leukste fase van een creatief proces?
Wanneer ik net ben begonnen aan een nieuwe illustratie, ik allerlei ideeën heb, maar nog niks vaststaat. Ik maak vaak geen volledige schets en begin maar gewoon vanuit een bepaald idee. Tijdens het maken bedenk ik weer nieuwe ideeën die ik dan in de illustratie kan verwerken. Het is een proces van puzzelen en veel verschuiven, maar dat is absoluut het leukste en daagt mij creatief uit!

Wie of wat heeft jou doen besluiten om dit vak te kiezen?
Dat is eigenlijk onverwachts gekomen. Ik was op een open dag van de kunstacademie, maar had nog geen idee wat ik wilde doen. Er ging toen net een presentatie beginnen over de illustratiestudie in het lokaal waar ik net langsliep. Ik wist niet wat illustreren inhield dus besloot ik maar naar binnen te gaan. Vanaf het moment dat ik de eerste dia zag met een grote illustratie van een student, wist ik dat ik dit vak wilde doen.

Wat is schoonheid volgens jou?
Schoonheid is dingen ontdekken die je in de eerste instantie niet had verwacht. Of het nou een imperfectie is in een werk dat het beeld spannend maakt of iets dat je verrast in het dagelijks leven. Die onverwachtheid is super waardevol.

Wat vind je een geniaal merk en waarom?
HEMA. Ik vind het tof dat zij met hun producten dagelijkse dingen net iets leuker maken. Een simpel concept, maar wel ijzersterk. Ik vind het redelijk geniaal dat je een rookworst en een tompouce tot iconisch beelden kan maken.

Een creatief team bestaat voor mij uit…
Mensen die elkaar aanvullen in karaktereigenschappen of disciplines, maar wel dezelfde visie hebben. Het is tof als je dan een team hebt waarin je elkaar kan enthousiasmeren.

In welke mindset moet je zijn om iets te kunnen creëren
Een mindset van nieuwsgierigheid en reflectie.

Hoe zet je jezelf aan?
Vaak gewoon gaan en zien waar ik kom.

Met wie zou je wel een dagje willen ruilen?
Sha’an d’Antes. Wat zij doet, is wat mijn ‘illustration goals’ zijn. Zij werkt samen met grote en uiteenlopende bedrijven, heeft een eigen webshop, organiseert eigen exposities, heeft een gigantisch mooie studio en een superschattige kat. Wat wil je nog meer?

Is er een uitvinding waarvan je wilde dat je het zelf bedacht had?
Ik zou het niet per se zelf willen hebben bedacht, maar zeefdrukken is wel een heel toffe, bedachte techniek.

Welk verhaal wil je nooit meer vergeten?
Hoe ik ben gekomen waar ik ben gekomen. Ik heb veel gestruggled in mijn leven over mezelf en mijn kunst. Dat heeft mij gemaakt en gebracht tot waar en wie ik ben. Ik zou nooit het verhaal van die struggle willen vergeten zodat het mij nederig houdt en ik blijf onthouden waarvoor ik het doe.

Heb je creatieve voorbeelden, idolen?
Wes Anderson. Zijn kleurenpalet, de vormgeving van de sets, de kostuums, maar bovenal zijn liefde voor storytelling die hij vertolkt in zijn werk is iets wat mij heel erg raakt.

Wat wilde je vroeger worden?
Ik had echt geen idee wat ik wilde worden. Ik zei wel eens stewardess omdat mijn vader bij Schiphol werkt, maar ik wilde het liefst iets doen waarbij ik de hele dag creatief bezig kon zijn.

Beste tip die je ooit kreeg op jouw vakgebied?
Heb plezier in je werk/maak het werk voor jezelf. Wanneer je iets maakt zullen er genoeg mensen zijn die het niks vinden. Als ik plezier heb gehad tijdens het maken en dingen maak die ik wel leuk vind, maakt het niet uit of een ander het stom vindt.

Creatief zijn is voor jou……
Iets dat onlosmakelijk aan mij vast zit. Het maakt niet uit wat ik doe, ik denk altijd vanuit mijn creatieve mindset. Creatief zijn is dus net anders naar dingen kijken.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Belastingzaken. Bah.

Wat is het allerleukste om te doen?
Ideeën bedenken!

Wat zou je nog willen leren of kunnen?
Ik wil nog heel graag leren keramieken. Op de kunstacademie was een keramiekplaats, maar toen ik mij daarin wilde verdiepen ging de school dicht wegens de maatregelen. Keramieken moet in een werkplaats met de benodigde oven en materialen, dus moet ik nog onderzoeken waar ik dat eens kan doen.

Wat is jouw motto?
Ik kan het vast wel. Ik weet nog niet hoe, maar er is maar een manier om erachter te komen.

Met wie in Almere zou je weleens willen praten over het vak?
Ik ben niet heel bekend met andere Almeerders. Ik sta er wel altijd voor open andere creatievelingen te leren kennen!

Welk project staat op je bucketlist?
Een verpakking illustreren! Ik vind het tof om mijn werk in veel verschillende vormen tot leven te laten komen. Een verpakking laat een illustratie heel anders bewegen dan een illustratie in een krant bijvoorbeeld. Ik vind het interessant om vanuit een andere insteek en functie een illustratie te maken.