14/02/202210 Minutes

Onder het mom van ‘vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent’ beantwoorden creatieven enkele prangende vragen. – Vragen en redactie door Marianne Clason

Wat is de leukste fase van een creatief proces?
Het moment vlak voor je begint en wanneer de klant zegt: ‘Ik ben zo benieuwd wat je gaat maken!’ En dan denk ik vaak: ik ook! Haha. Die spanning bij de start van een opdracht voelt als een kriebel in mijn buik. Maar wel één met een groot vertrouwen, want weet altijd dat het goedkomt. Het idee dat er iets gecreëerd gaat worden wat er eerder nog niet was op deze wereld. Dat vind ik mooi.

Wie of wat heeft jou doen besluiten om dit vak te kiezen?
Ik kom uit een creatief gezin, mijn vader en moeder waren altijd bezig met creëren. Zo leerde ik al vroeg dat je van ‘niets’ ‘iets’ kon maken. Daarin zit voor mij de magie van creativiteit. Toen mijn moeder ziek werd, ontdekte ik dat ik haar blij kon maken met tekeningen. Magisch vond ik dat. Ik bedacht lieve verhaaltjes met een illustratie en deze hing ik dan pal voor haar neus aan de muur van haar kamer.
Daar ontstond de wens om mooie dingen te maken waar mensen blij van werden. Ik ging studeren aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam en daarna volgde logischerwijs de Kunstacademie in Utrecht. Ik had geen andere weg willen bewandelen.

Wat is schoonheid volgens jou?
Schoonheid zit voor mij in alles dat ‘echt’ is. Iets wat ongepolijst de werkelijke wereld laat zien. Een echte rauwe emotie, een enkele verloren bloem aan de kant van een snelweg, een mooie lucht die alweer veranderd is na het knipperen van je ogen.

Wat vind je een geniaal merk en waarom?
Ik heb niet zoveel met merken. Je vindt mij in een kringloopwinkel op zoek naar een tweedehands, verborgen schat. Met mijn eksteroog scan ik de schappen en blijf ik hangen bij iets wat nostalgie ademt. Stiekem droom ik van een eigen vintagewinkel maar ik ben bang dat ik dan alles zelf zou houden! Dus als ik dan een merk zou moeten kiezen, dan Rataplan Almere!

Een creatief team bestaat voor mij uit…
Me, myself and I. Haha. Het liefst doe ik alles zelf en stiekem is dat ook hoe ik sinds 2012 bezig ben als freelance grafisch ontwerper en illustrator. Daarnaast voelt de samenwerking met mijn klant ook als teamwork. Ik werk graag nauw samen, hieruit ontstaan de mooiste dingen.

In welke mindset moet je zijn om iets te kunnen creëren?
In een relaxte mindset. Om te beginnen moet mijn bureau opgeruimd zijn. Hierdoor raak ik niet afgeleid door alles wat er in mijn blikveld ligt. Wanneer dat goed zit, steek ik een fijn kaarsje aan en zet ik een playlist op. Dit kan van alles zijn. Maar wanneer ik werk voor mijn vaste opdrachtgever waarvoor ik koffieregio’s illustreer, zet ik steevast een muziekje op uit het land waar de illustratie over gaat.

Hoe zet je jezelf aan?
Door me in te voelen in het onderwerp waar ik voor aan de slag ga en dat doe ik door veel onderzoek te doen. Wanneer ik bezig ben met een identiteit voor een klant, start ik altijd met een gesprek. Ik vraag het hemd van het lijf, en belangrijker nog, ik vraag door totdat ik echt begrijp waarover de ander het heeft. Wanneer ik het enthousiasme hoor in iemand zijn stem wanneer diegene over zijn bedrijf of merk praat, weet ik dat ik op de goede weg zit en dat ik de juiste vragen stel. Van dat enthousiasme ga ik ‘aan’ en krijg ik zin om aan de slag te gaan.

Met wie zou je wel een dagje willen ruilen?
Ik zou wel een dagje willen ruilen met iemand met een totaal ander beroep en een andere nationaliteit. Bijvoorbeeld met een Indiase piloot. Het lijkt me te gek om in een totaal andere werkomgeving te zitten terwijl ik Hindu spreek. Ben altijd nieuwsgierig naar iets wat ik totaal niet ken. Maar dan wil ik natuurlijk ook de vliegskills hebben! Anders zal het een korte vlucht zijn.

Is er een uitvinding waarvan je wilde dat je het zelf bedacht had?
Het maken van vuur met een vuursteen! Stel je eens voor hoe bijzonder dat moet zijn geweest om voor het eerst in je leven vuur te zien.

Welk verhaal wil je nooit meer vergeten?
Dat je alles kan bereiken in het leven wat je wilt. De enige die je vaak tegenhoudt ben je zelf. Dus ga aan de slag met jezelf en confronteer je demonen.

Heb je creatieve voorbeelden, idolen?
Pippi Langkous. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’! Dat is toch een geweldige uitspraak!

Wat wilde je vroeger worden?
Boerin!

Ik woon nu anderhalf jaar in Oosterwold wat een paar jaar daarvoor nog een spruitjesveld was én dit jaar ga ik een tweede poging wagen om te moestuinieren. Dus ik zit er nu niet heel ver vanaf.

Beste tip die je ooit kreeg op jouw vakgebied?
In 2011 gaf mijn stagebegeider Joost van Overburen de tip dat ik echt niet moest gaan freelancen na mij afstuderen. De reden waarom weet ik eigenlijk niet meer. Maar het werkte toen zo enorm motiverend dat ik het juist wel ben gaan doen, haha. Blij dat ik het advies in de wind geslagen heb want ik heb vanaf mijn afstuderen nooit meer voor een baas gewerkt.

Creatief zijn is voor jou……
Alles!

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Ik vind het vreselijk om te plannen! Dat stel ik altijd uit tot het moment dat de chaos te groot wordt in mijn hoofd en dan moet ik wel plannen om weer overzicht te krijgen.
Deadlines zijn voor mij heilig, het komt altijd op tijd af. Dus blijkbaar werkt het.

Wat is het allerleukste om te doen?
Ik hou van alle fases en alle facetten. Van een onderzoekend gesprek met een nieuwe klant voor een identiteit, tot aan het bouwen van een website voor de Gemeente Amsterdam. Ook maak ik redactionele illustraties, infographics én ontwerp ik boeken. Ik zou niet kunnen kiezen voor één enkele richting.

Een droomproject waar ik nu mee bezig ben is het maken van een prentenboek samen met een schrijver. Het gaat over een meisje dat schaamte ervaart en uiteindelijk komt er een heel mooie oplossing wat de schaamte omzet tot iets positiefs. Iets moois de wereld in helpen mét een mooie boodschap… daar word ik nog wel het meest blij van!

Wat zou je nog willen leren of kunnen?
Ik zou graag willen leren hoe ik ontspannen een boodschap overbreng aan een groep mensen. Ik vind dat namelijk doodeng, al die ogen op me gericht.

Wat is jouw motto?
Je moet zelf de slingers ophangen. Het maakt niet uit wat je doet of waar je woont. Maar met een beetje moeite, aandacht en plezier, kan je overal iets van maken.

Met wie in Almere zou je weleens willen praten over het vak?
Met Richard Terborg. Ik ben zo geïnspireerd geraakt door zijn enthousiasme en lef, daar wil ik wel wat van leren.

Welk project staat op je bucketlist?
Mijn prentenboek De Knetteraar dat ik samen met schrijver Bette Westerhoff aan het maken ben! Het boek heeft door corona even (lees: 2 jaar) op de plank gelegen maar ik voel aan alles dat het boek er moet komen! Toch maar eens echt gaan inplannen.