21/05/20244 Minutes

Onder het mom van ‘vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent’ beantwoorden creatieven enkele prangende vragen. – Vragen en redactie door Marianne Clason

Is er een moment dat je wist: dit wil ik als mijn beroep uitoefenen? En zo ja, wanneer was dat?
Ik wilde als kind al illustrator worden. Op mijn achtste won ik mijn eerste tekenwedstrijd. De prijs? Ik won een jongensfiets!

Wie is jouw doelgroep of jouw publiek?
Mijn werk als illustrator is voornamelijk voor jonge kinderen, maar ik werk ook voor reclamebureaus en dan is de doelgroep per opdracht verschillend. Het ligt er natuurlijk aan voor welke campagne het is.  Mijn werk als kunstschilder en creator van ruimtelijke kunstwerken is meestal voor volwassenen bedoeld.

Hoe ziet jouw creatieve proces eruit?
Als ik bijvoorbeeld een boek maak met dieren, dan ga ik graag op onderzoek uit naar de dierentuin of naar Almere Jungle. Soms kijk ik een film, of ga ik naar een museum. Bij het schilderen maak ik voorstudies en ik schilder het liefst naar levende modellen. Ik heb dan een paar sessies nodig om van de schetsen een mooi portret te maken.

Bij welke opdracht gaat jouw hart sneller kloppen?
Een opdracht waarbij ik verschillende technieken kan combineren. Ik werk bijvoorbeeld aan een campagne waarbij ik gebruik maak van kleifiguren. Die verwerk ik als animatie en illustratie.

Wanneer ben je tevreden?
Als mijn klanten heel blij zijn of als ik positieve reacties krijg van de doelgroep.

Samen iets creëren of liever alleen? En waarom?
Ik werk graag samen, maar kan ook prima alleen werken. Ik ben best eigenwijs, dus dan is het fijn als de ander kan volgen.

Als iemand volledig overrompeld wordt door de schoonheid van kunst en zelfs bijna flauwvalt of enorm in verwarring is, noemen we dat het Stendhalsyndroom. Bij welk kunstwerk of uiting zou jou dat kunnen overkomen?
Bij beelden van Bernini.

Hoe ziet een ideale werkdag er voor jou uit?
Lange dag, veel druk, aan het eind van de dag klaar zijn met de illustratie of het project.

Als alles mogelijk is, met wie zou jij dan eens willen praten over je vak?
John Singer Sargent of Therese Schwartze.

Hoe ziet jouw werkplek eruit? 
Gezellig, rommelig, liefst alle spullen die ik gebruik om me heen.

Heb je creatieve idolen?
Heel veel verschillende. Klassieke schilders zoals Rembrandt, Sorolla en John Singer Sargent. Hedendaagse digitale kunstenaars zoals Johnny Duddle, Loish, Tyler Carter, Marco Bucci.

Waar ben je het meest trots op wat je hebt gemaakt of bereikt?
Op het feit dat ik bijna 12 jaar al zelfstandig als fulltime illustrator werk, en dat er steeds weer leuke opdrachten binnenkomen.

Is creatief zijn te leren? En kun je je antwoord toelichten?
Jazeker. Als je elke dag gemotiveerd werkt, veel inspiratie zoekt en doorzet in je doelen. Stel doelen en laat die nooit los.

Wat doe jij over tien jaar?
Hopelijk nog steeds hetzelfde, maar wel vaker projecten die uit mijn eigen ideeënbox komen.

Welke creatieveling (en) volg jij op social media?
Lita Judge, Brittney Lee, Tyler Carter, Marco Bucci, Loish. Ceasar Santos, Christian Hook.