25/04/20226 Minutes

Onder het mom van ‘vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent’ beantwoorden creatieven enkele prangende vragen. – Vragen en redactie door Marianne Clason

Wat is de leukste fase van een creatief proces?
Het hele proces van begin tot het eind. Van het bedenken van creatieve concepten, het proces op een inspirerende locatie uitvoeren tot het resultaat finetunen op de computer om het daarna te delen met de opdrachtgever.

Wie of wat heeft jou doen besluiten om dit vak te kiezen?
Op mijn 26e ben ik alleen gaan reizen. Backpack om en gaan. Na een paar maanden of weken kwam ik terug en wilde ik mijn reizen graag delen met het thuisfront. Ik liet dan foto’s zien maar die weerspiegelden niet wat ik tijdens mijn reis gezien had. Ik ben mij toen gaan verdiepen in fotografie en vond dat zo leuk, dat ik er goed in werd. Toen kwamen er ook ineens aanvragen binnen. Ik ben minder gaan werken voor mijn werkgever en daarnaast als zelfstandig fotograaf aan de slag gegaan. Sinds een jaar ben ik volledig met mijn bedrijf bezig en dat voelt geweldig.

Wat is schoonheid volgens jou?
Schoonheid zit hem in het waarderen van de kleine dingen.

Wat vind je een geniaal merk en waarom?
Ik ben niet zo van specifieke merken, maar ik hecht wel veel waarde aan degelijk materiaal om mee te werken. Zoals het merk Canon. Ik ben nog steeds heel blij met de camera en de lenzen waarmee ik foto’s maak. Een flinke investering, maar zo fijn om mee te werken.

Een creatief team bestaat voor mij uit…
Mensen met een toegevoegde waarde, eigen expertise en dezelfde mindset. Als team wil je het beste creatieve resultaat halen. Een creatief team heeft een enthousiaste drive, respect voor elkaars werk en een focus op het resultaat.

In welke mindset moet je zijn om iets te kunnen creëren
In een ontspannen mindset groeien bij mij meestal de ideeën. Het komt zelden voor dat een project precies wordt zoals ik van tevoren heb bedacht. Tijdens het creëren ontstaan weer nieuwe (betere) ideeën.

Hoe zet je jezelf aan?
Als het om het creatieve proces gaat, vrij makkelijk. Als het om bijvoorbeeld de administratie gaat, gaat het wat minder makkelijk. Mijn gedachten staan overigens continu aan.

Met wie zou je wel een dagje willen ruilen?
Ik wilde vroeger altijd een mooie, zwarte panter zijn…

Is er een uitvinding waarvan je wilde dat je het zelf bedacht had?
Ik zou willen dat ik zo slim was om de simpelste dingen uit te vinden, zoals de paperclip.

Welk verhaal wil je nooit meer vergeten?
Het backpacken door Azië en het werken in Maleisië.

Heb je creatieve voorbeelden, idolen?
Ik kan enorm genieten van mensen in mijn omgeving die creatief bezig zijn.

Wat wilde je vroeger worden?
Ik was een dromer en nooit zo bezig met de toekomst.

Beste tip die je ooit kreeg op jouw vakgebied?
“Fake it till you make it!” en “Gewoon beginnen”

Creatief zijn is voor jou……
Geïnspireerd raken door de kleinste dingen, groots denken en de oplossing vinden in het maakproces.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Administratie. Punt.

Wat is het allerleukste om te doen?
De hort op voor het uitwerken van een fotografie- of videoconcept waaraan we met een team hebben gewerkt. Ik vind het ook heel leuk om met mijn gezin de natuur in te gaan.

Wat zou je nog willen leren of kunnen?
Je bent nooit uitgeleerd. Ik fotografeer al meer dan 10 jaar en leer nog elke dag.
Ik wil binnenkort een drone leren vliegen.

Wat is jouw motto?
Be careful what you wish for, cause you just might get it”
Ik geloof erin dat als je iets heel graag wilt en bereid bent daarvoor te werken, je wens een positieve uitwerking heeft. Ik gebruik dit motto om voorzichtig te zijn met wat ik wens. Je zal namelijk voorbereid moeten zijn op wat de uitkomst van je wens teweegbrengt. Wens je succes in je bedrijf? Dan zul je daar niet alleen hard voor moeten werken, maar kun je daar maar beter op voorbereid zijn.